Biografija

Goran Karan rođen je 2. travnja 1964. godine. Početkom 80-tih počinje se baviti glazbom u grupama “Epicentar”, “Deveti krug”, “Zippo” i “Big Blue”.

Godine 1995. kao vokalni solist grupe “Big Blue” dobiva nagradu za rock-hit godine pjesmom “Priznaj mi”. Iste godine dobiva glavnu ulogu u mjuziklu “Sarajevski krug”. Album “Sarajevski krug”, kao i prvijenac grupe “Big Blue”, izdani su na hrvatskom i engleskom jeziku, uz mnoge koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj te tri gostovanja u Sjedinjenim Americkim Državama.

Početkom 1997. godine Goran započinje solo karijeru, a 1998. osvaja “Zadar-fest” pjesmom “Kazna mi je što te ljubim”. Krajem 1998. godine u Beču nastupa u glavnoj muškoj ulozi u mjuziklu “Rock It” u teatru “Ronacher” u bečkoj produkciji sastavljenoj od osam najpopularnijih mjuzikla od kraja 60-tih godina naovamo: “Jesus Christ Superstar”, “Grease”, “Hair”, “Tommy”, itd.

1999. Goran objavljuje svoj prvi solo album, “Kao da te ne volim”, koji je rezultat suradnje s proslavljenim splitskim skladateljem Zdenkom Runjićem. Album je bio najprodavaniji te godine u Hrvatskoj i postigao je platinastu nakladu. Iste godine on pobjeđuje na najprestižnijem hrvatskom festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” s Runjićevom pjesmom “Prozor kraj đardina”. U anketi “Slobodne Dalmacije” proglašen je “Pjevačem godine”, kao i u izboru i glasanjima brojnih drugih listova i radio postaja u Hrvatskoj. Pjesma “Lipa si, lipa” pobijedila je na festivalu “Hit ljeta” u Puli.

Goran je do sada imao niz značajnijih koncerata. Sa “Sarajevskim krugom” nastupio je osam puta u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, dva puta u “Posthofu” u Linzu i u “Theater an der Wien” u Beču.

Vrlo uspješno nastupa kao samostalni izvođač te je zbog velikog interesa u veljači i ožujku 2000. godine održao četiri velika solisticka koncerta u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Televizijska snimka koncerta na splitskom Peristilu (ljeto 1999. godine) nominirana je za svjetski TV festival “Zlatna ruža Montreauxa”. U lipnju 2000. godine Goran Karan je održao uspješnu turneju na zapadnoj obali Sjedinjenih Država, a kraj turneje, “Kao da te ne volim”, obilježio je spektakularnim koncertom na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, kojeg je snimala Hrvatska radiotelevizija.

Na “Dori 2000” s pjesmom “Kad zaspu anđeli” Goran osvaja prvo mjesto i na natjecanju “Eurosong” za pjesmu Eurovizije u Stockhlomu zastupa Hrvatsku gdje osvaja deveto mjesto.

Prestizna diskografska nagrada “Porin 2000” pripala mu je tri puta i to za “Najbolji album zabavne glazbe”, za “Najbolju mušku vokalnu izvedbu” i “Najbolju vokalnu suradnju” (duet s Oliverom Dragojevićem).

Za novu diskografsku kuću “Cantus” u srpnju 2000. godine Karan izdaje promotivni singl s pjesmom “Ja sam samo vagabundo”, s kojom nastupa na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana 2000” i osvaja nagradu “Zlatni galeb”. Krajem srpnja 2000. objavljuje svoj drugi samostalni album pod nazivom “Vagabundo”. Na njemu je s kompozitorom Zdenkom Runjićem okupio istu “pobjedničku” ekipu suradnika kao i na prvom albumu te je album ubilježio platinastu nakladu. Iste godine će nastupit na “Zagrebfestu”, održati turneje po Hrvatskoj (s posebnom serijom koncerata “Vagabundo” u kazališnim kucćama), Sloveniji (također s kazališnim koncertima), Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Slovačkoj.

U 2001. godini album “Vagabundo” bilježi uspjehe u Turskoj, izdan je u izvornoj verziji, a skladba “Stay With Me” (“Ostani” u engleskoj verziji) zauzima prva mjesta na turskim top ljestvicama. Krajem godine Karan je boravio u Turskoj gdje je imao nekoliko nastupa u sklopu promotivne turneje; na izboru Ford Super model of the year, u turskoj verziji BIG BROTHER SHOW. Nastupi su izuzetno medijski popraćeni, intervjui za 10 TV postaja kao i za časopis Cosmopoliten. Nakon uspjeha u Turskoj pjesma “Stay With Me” doživjela je mnoge obrade u svijetu (Južna Koreja, Njemačka).

Novi album s najvećim hitovima i dvjema novim skladbama, “Dalmatinske suze”, objavio je krajem lipnja 2001. godine. Ploča je prodana u zlatnoj tiraži, a sa naslovnom pjesmom je osvojio nagradu “Zlatni galeb” na “Melodijama hrvatskog Jadrana” 2001. godine.

Krajem lipnja 2002. godine Goran Karan sa naslovnom pjesmom sa novog albuma (koji je izašao u kolovozu 2002. godine) “AHOJ”, pobjedjuje na “Melodijama hrvatskog Jadrana”. U jesen 2002. nastupa u Turskoj na internacionalnom festivalu mediteranske pjesme “Megahit” sa engleskom inačicom pjesme “Potonut ću u mrak” i osvaja drugo mjesto.

2003. godina je započela sa turnejom po Kanadi, zatim je slijedila turneja po Australiji i Novom Zelandu, te priprema naslovne uloge u hrvatskom mjuziklu Zdenka Runjića “Grgur”.

U 2004. godini na Splitskom festivalu osvaja drugu nagradu stručnog žirija sa pjesmom “Pristajem na sve”, na internacionalnom festivalu “Sunčane skale” u duetu sa Ivanom Banfić i pjesmom “Ljubav trebam svaki dan” osvaja drugo mjesto , a na “Ohridfestu” pripala mu je prva nagrada za pjesmu “Svit je luda balota”.

Godina 2005, izuzetno je uspješna. Naime, sa skladbom “Ružo moja bila” pobijedio je na dva prestižna festivala; Splitu i Sunčanim skalama u Herceg Novom. Na Kninfestu sa svojom pjesmom Lipo misto osvojio je 5 nagrada. U međuvremenu je izdao novi, peti album “Od srca do usana” te je održao niz koncerata širom Hrvatske, Slovenije, BIH, SiCG, Austrije, Švicarske, a krajem godine održao je veliku turneju po Australiji i Novom Zelandu. Dobiva i nagradu od radijskih slušatelja iz Srbije za pjesmu “Ne šalji lađe” koju su proglasili za najbolju pjesmu sa radijskog festivala.

U 2006. godini nastavila se je izuzetno živa koncertna aktivnost te nove nagrade. Na Festivalu u Splitu sa svojom skladbom “Da me pojubiš” osvojio je drugo mjesto publike dok na Sunčanim skalama u duetu s popularnim makedonskim pjevačem Martinom Vučićem i pjesmom “Tiše kucaj srce moje” dolazi također do drugog mjesta. Na prestižnom festivalu dalmatinskih šansona održanom u Šibeniku dolazi do prve nagrade publike.

U 2007. godini se također nastavlja vrlo živa kocertna aktivnost. Goran puni dvorane na koncertima. Na Hrvatskom radijskom festivalu sa pjesmom “Vitre moj” osvaja dvije nagrade; za najbolju pjesmu po izboru radijskih slušatelja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na festivalu Dalmatinske šansone u Šibeniku dobiva drugu nagradu stručnog žirija za pjesmu “Dica”, za koju je napisao i glazbu.

Bio je incijator i jedan od organizatora velikog humanitarnog dogadjaja na Stadionu “Poljud”: u rujnu 2007, nogometne utakmice i koncerta za obitelji stadalih vatrogasaca Na Kornatima, gdje je prisustvovalo 30.000 gledatelja.

U svibnju 2008. godine objavio je šesti po redu samostalni albuma “Dite jubavi”. Singlovi “Di si rasla” (CMC festival) i “Anđele” (Radijski festival ) zauzimaju vrhove top lista…

Tijekom travnja 2009. godine sa svojim pratećim bandom Vagabundo bio je na turneji po SAD i Kanadi te održao koncerte u Torontu, Hamiltonu, New Yorku, Los Angelesu, Sacramentu, Chicagu, Sant Louisu i Harrisburgu.

U lipnju 2009 u Splitu na stadionu Poljud organizira veliki humanitarni spektakl “Naš mali svijet” – nogometnu utakmicu i koncert hrvatskih i talijanskih pjevačkih zvijezda (Eros Ramazzotti, Zucchero) i bivših nogometaša (Zvonimir Boban, Slaven Bilić, Robert Prosinečki..). Za tu priliku također je napisao pjesmu “Naš mali svijet” koju izvode najeminetniji hrvatski pjevači.

U veljači 2010. nastupio je u Anaheimu u SAD na International Leadership Conference jedne od vodećih tvrtki u SAD Tahitian Noni International za koju je napisao pjesmu “Place in my heart” te nastupio na njihovim eventima u Londonu, Belfastu, Zagrebu, Beogradu, Cavtatu na Bahamima u Port Nassau i Tahitiju.

Goran je autor glazbe i teksta himne “Do zadnjeg daha” Europskog prvenstva u vaterpolu koje se je održalo u Zagrebu od 29.08.-11.09.2010 koju izvodi zajedno sa klapom Tragos.

Na festivalu Split 2010. osvaja 3. nagradu stručnog žirija s pjesmom „Nevera“ za koju je napisao glazbu i tekst, a aražman je napravio zajedno s Remom Cartaginom.

U ožujku 2011. godine objavljuje CD i DVD uživo “Romanca pod zvizdama„ s koncerta koji je održan u sklopu 55. Splitskog ljeta na Sustipanu. Ova predivna lokacija samo je dodatno pridonijela posebnosti ovog gala koncerta.

U lipnju 2011. Goran je u Beču primio nagradu „Zlatni mikrofon dijaspore u kategoriji pop/zabavne glazbe. Nagrada se dodjeljuje prema glasovanju svih medija iz dijaspore i glasovanju putem interneta.

Goran je sudjelovao na “Festivalu svjetskih kultura” koji se je održao na Olimpijskom stadionu u Berlinu 02.-03.07.2011., a njegova pjesma “All the Colours of the Rainbow” izabrana je za tematsku pjesmu i centralni događaj cijelog festivala. U snimanju je sudjelovao veliki broj glazbenika iz cijelog svijeta. Skladba “All the Colours of the Rainbow” snimana je u 16 studija na tri kontinenta, a sudjelovalo je preko 500 glazbenika.

Goran je autor glazbe i teksta himne „Uvijek vjerni“ službenog kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije koja je ujedno postala i službena himna hrvatske nogometne reprezentacije. Ovaj sportsko-glazbeni projekt je realiziran uz pomoć ponajboljih hrvatskih pjevača i glazbenika. Premijerno izvođenje himne bilo je 06.09.2011. prije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo 2012 Hrvatska-Izrael na stadionu Maksimir.

Zanimljivo je napomenuti da je svih dosadašnjih pet albuma prodano u dijamantnoj, platinastoj i zlatnoj tiraži.

Goran je u travnju 2012. Godine održao prvi solistički koncert u Poljskoj u gradu Zabrze „Srca Dalmacije“ koji je bio rasprodan,a sa tog koncerta je objavljeno i DVD izdanje koje se uspješno prodaje na poljskom tržištu.

U rujnu 2012. Goran je nastupao u na proslavi „Dana Makdonske državnosti“ u Skopju na gradskom stadionu ispred 70 000 gledatelja.

U veljači 2013. Goran objavljuje novi nosač zvuka „Čovik tvoj“

U realizaciji ovog projekta sudjelovao je veliki broj domaćih i inozemnih umjetnika: Peter Soave, bandoneon, Denis Tini,jazz pianist , Ana Rucner, Tomislav Bralić, Helena Bastić, Nikša Bratoš, Nenad Šiškov,Remo Crtagine i mnogi drugi.

Goran je autor glazbe I teksta himne “Do zadnjeg daha” Europskog prvenstva u vaterpolu koje se je održalo u Zagrebu od 29.08.-11.09.2010 koju izvodi zajedno sa klapom Tragos.

Goran je uz Nenada Ninčevića autor mjuzikla “Naša bila štorija” koje je jedinstveno scensko i diskografsko djelo koje ima za cilj promicanje hrvatske popularne glazbene kulture, kako u samoj Hrvatskoj, tako i u svjetskim okvirima.

U stvaranju ove originalne glazbene priče sudjelovalo je četrdesetak izvanrednih glazbenih umjetnika.;Severina, Danijela Martinović,Giuliano, Tedi Spalato,Nenad Šiškov,Nikša Bratoš i mnogi drugi.

Premijera je bila u Splitu u travnju 2017., a mjuzikl je gostovao u Zagrebu,Ljubljani i Mariboru gdje je izazvao ovacije publike.

Kako je u zadnjih nekoliko godina Goran izdao mnogo singlova, svi oni su okupljeni na njegovom novom albumu ‘Glas juga’ koji je objavljen u veljači 2018., a nakon publike u Lisinskom, Goran je novi album predstavio u ostatku regije, te Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj

Zadnju pjesmu u 2018. Goran Karan objavio studenome „Jednom dnevno“ koju je otpjevao u suradnji s vrhunskim svjetskim majstorom usne harmonike Antoniom Serranom koja se nalazi tjednima na Hrvatskoj nacionalnoj Top ljestvici najslušanijih pjesama.

U 2019 . godini osim brojnih koncerata Goran Karan   dobitnik   je Porina (dodao je svojoj kolekciji ranije osvojenih Porina) najuglednije glazbene nagrade u Republici Hrvatskoj za autorski album «Glas juga» u kategoriji najbolji album zabavne glazbe. Također ostvario je  je veliku pobjedu na 59. splitskom festivalu. Pjesma “Kuća naše pisme”, koju su on i Tedi Spalato izveli zajedno s Klapom HRM-a Sv. Juraj osvojila je prvu nagradu Ocjenjivačkog stručnog suda i prvu nagradu publike.

Translate »